
sábado, 31 de diciembre de 2011
Albufera, Sanchis Guarner: CLUB DIARIO LEVANTE

Albufera, Sanchis Guarner: VÍDEOS Vicent CDL
30/12/2011 Vicent Gª Perales (2 de 2)
30/12/2011 Vicent-llig-Sanchis-Guarner_paraules (més volum de veu, imatge defectuosa)
viernes, 30 de diciembre de 2011
RECULL NOTÍCIES: Albufera, Sanchis Guarner, Thede
2012-02-08 ALBUFERA, Presentació al CEU, Agenda LEVANTE-EMV i EL PAÍS
Albufera, Sanchis Guarner: POSDATA LEVANTE
Hui, al suplement Posdata del periòdic Levante-EMV, p. 4, hi ha un reportatge del prof. Emili Casanova, prologuista del llibre que acabe de publicar i que ahir es va presentar al Club Diario Levante. Demà dissabte eixirà la notícia sobre l'acte d'ahir. Tres dies sense parar.

miércoles, 28 de diciembre de 2011
Europa Press, Vicent, nou llibre
EUROPA PRESS
LENGUA Y CULTURA
Un libro recupera una traducción inédita de Sanchis Guarner sobre la cultura popular de La Albufera
VALENCIA, 28 Dic. (EUROPA PRESS) -
La editorial Denes ha publicado la obra 'La Albufera de Valencia. Estudio del habla y la cultura popular', una traducción que el erudito valenciano Manuel Sanchis Guarner (1911-1981) realizó de una tesis doctoral de un autor alemán en los años cuarenta, mientras estaba en la prisión militar de Monteolivete.
Ahora, décadas más tarde y tras hallar el manuscrito en el Archivo de Elche (Alicante), la obra ve la luz coincidiendo con el centenario del nacimiento del autor y de la cesión de La Albufera y los 25 años de su declaración como Parque Natural.
El estudio y la edición han estado a cargo del profesor de Lengua y Comunicación de la Universidad CEU Cardenal Herrera Vicent F. García Perales, quien subraya que este volumen demuestra una vez más que Sanchis Guarner era "un trabajador incansable" y un "personaje capital en la recuperación de la cultura valenciana".
García Perales, que ya había realizado una tesis sobre el Atlas Lingüístico de la Península Ibérica del mismo autor, ha relatado a Europa Press que el germen de este libro se encuentra en un artículo que escribió sobre la traducción con ocasión del homenaje que la Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) rindió a Sanchis Guarner en 2006.
En este sentido, recuerda que Sanchis quedó impresionado por la obra que sobre la cultura del humedal valenciano había redactado en la década de los treinta el alemán Max Thede y pensó que era una lástima que esa obra no pudiera leerse en castellano por lo que decidió reescribirla en 1941 gracias a los conocimientos que poseía del idioma germano.
El profesor del CEU, por su parte, se animó a buscar el manuscrito, ya que hacía años que no se sabía de él y nunca había llegado a ser publicado. Así, descubrió que tras pasar por Barcelona y Valencia, había recalado a Elche, donde finalmente lo ha localizado. Además del texto, esta edición está acompañada con dibujos originales de mano de Sanchis Guarner con la intención de que sea una "obra atractiva, a la vez que divulgativa", ha resaltado.
Igualmente, se describe y transcribe el texto de Sanchis, se han comparado las distintas versiones encontradas y se han analizado los avatares de la traducción, incluida la correspondencia con el autor alemán.
CAPÍTULO PERDIDO
Garcia Perales ha contado con la ayuda de la doctora Heike Soennecken, también profesora de la Universidad Cardenal Herrera-CEU de Valencia, quien ha revisado la traducción del alemán --comprobando el buen nivel lingüístico del maestro valenciano--, ha anotado todas las aclaraciones que ha creído necesarias para entender mejor la traducción y, además, ha realizado la traducción del capítulo 8 'La pesca', no encontrado entre los papeles de Elche.
El libro será presentado este jueves en un acto en el club diario Levante en el que intervendrán, además del autor, Manuel Sanchis Guarner hijo, el presidente de la AVL, Ramon Ferrer, el vocal de esta institución y autor del prólogo, Emili Casanova, el germanista de la Universitat Ferran Robles y el representante de Denes Francesc Ferrer.
Precisamente, Emili Casanova señala en su introducción que "con la traducción de don Manuel aumenta la rica bibliografía dedicada a La Albufera, patrimonio natural y uno de los lugares y temas más apreciados por los valencianos".
martes, 27 de diciembre de 2011
Presentació nou llibre: ALBUFERA DE VALÈNCIA, MAX THEDE, SANCHIS GUARNER


http://club.levante-emv.com/acto.jsp?pIdActo=945
Jueves, 29 de diciembre de 2011, 19:00 horas
LA ALBUFERA DE VALENCIA. Estudio del habla y la cultura popular
Estudi i edició: Vicent F. García Perales i Heike Soennecken
COMMEMORACIÓ DE TRIPLE EFEMÈRIDE :
Centenari del naixement de M. Sanchis Guarner i de la cessió de l´Albufera, i 25 anys de declaració de Parc Natural
En la qual intervindran:
-Manuel Sanchis-Guarner Cavanilles (fill de MSG)
-Ramon Ferrer Navarro (president de l´AVL)
-Emili Casanova Herrero (vocal AVL, UV, prologuista)
-Ferran Robles (germanista, UV)
-Vicent F. Garcia Perales i Heike Soennecken (autors, UCH CEU)
-Francesc Ferrer Escrivà (ed. Denes)
Més LEMAV (Encontres, J. L. Doménech)
Ahir, en el programa Encontres de RTVV, va participar l'acadèmic i coordinador del Llibre d'estil per als mitjans audiovisuals en valencià (LEMAV) per a parlar d'esta nova publicació.
J. L. DOMÉNECH:
El llibre que més es té en compte o el fragment de llibre que més es té en compte a l’hora de realitzar este text, esta obra, és l’estàndard oral valencià que publica l’Acadèmia l’any 2006 en el Diccionari ortogràfic i de pronúncia valenciana i en la Gramàtica normativa valenciana.
Per què conflueixen... ara es fa un llibre d’estes característiques? Entre altres qüestions, perquè el món audiovisual el demana, se li reclama a l’Acadèmia que intervinga o bé com a mediador o bé com a realitzadors directes del llibre. La mateixa RTVV ho reclama. Hi ha un interés perquè es duga a terme.
Crec fermament que s’ha oblidat això de tindre cura d’una homogeneïtat en RTVV. De qualsevol manera crec que estem a temps de refer els vicis que s’han adquirit, que és moment encara i crec també, sincerament, que el model lingüístic de RTVV tampoc no és tan dolent com podíem pensar, és a dir, és un model lingüístic acceptable, tant pel que fa a ràdio com pel que fa a televisió. Això ho crec sincerament, encara que el llibre ix com un llibre orientador, però tingam en compte que és un llibre orientador en el qual ha participat la mateixa RTVV, la mateixa AVL com a promotors del llibre. Per tant, jo no diria que és d’obligat acompliment, però sí que diria que les productores hauran de seguir-lo d’alguna manera.
Continguts que té, és tractar els diversos elements que contintuïxen la llengua, la llengua valenciana, el valencià, i estudiar les maneres correctes de dir-les. Més que correctes, les més adequades en cada moment. Jo pense que és una eina molt útil, que el treball ha complit les expectatives, si bé cal fer una revisió d’ací un cert temps per vore en quins casos es pot millorar el resultat del treball per tal que siga més actualitzat, més acceptat pels professionals, més d’acord amb els temps, perquè la llengua com tot canvi i tal vegada es vullga ser més arriscat o fins i tot cal tindre en compte una qüestió molt important, i és quins són els elements normatius de l’Acadèmia en cada moment.
R. BELLVESER:
Bé. Ja ho han vist. Ara continuem en la biblioteca...






lunes, 26 de diciembre de 2011
miércoles, 21 de diciembre de 2011
sábado, 17 de diciembre de 2011
NOTÍCIES: MORT DE MIQUEL GUILLEM
EL PAÍS
LA COSTERA DIGITAL
EL CORCÓ
NOTICIASGL
NOTICIAS HOY
CA REVOLTA
PORTAL DE XÀTIVA
ARA MULTIMÈDIA
viernes, 16 de diciembre de 2011
La Granja, de dol. IN MEMORIAM. Miquel Guillem

Descarrega't més fotografies de Miquel Guillem a la Granja de la Costera.
Per: Vicent F. Garcia Perales
Ahir dijous ens va deixar definitivament Miquel Guillem Romeu, després d’una malaltia que l’ha anat consumint fins a la mort amb només 58 anys. El nostre més sincer condol als familiars i amics, així com també a totes les persones que d’una manera l’hem conegut. Miquel no era de la Granja, però com si ho fóra!
Miquel era professor de la Facultat de Belles Arts de la UPV, on desenvolupava una gran tasca educativa i emprenedora. Però, a més, Miquel era com un veí més de la Granja de la Costera, des que havia adquirit una casa fa uns anys.
Miquel era una d’aquelles persones a qui la cultura l’interessava i molt, i la cultura popular, encara més. La Granja de la Costera, la seua segona casa, pot sentir-se orgullosa precisament d’haver acollit a una persona admirable, de primera fila, universitari, culte, artista... però al mateix temps, humil, comprensiva i amistosa. La Granja el va vore nàixer, renàixer i... els últims mesos, apagar-se. Tothom qui l’hem tractat tenim ara un nosequè dins que ens corrou l’ànima, perquè és com si haguera faltat un trosset de poble.
Mor una part minsa del poble, xicoteta però decisiva en la configuració del que som. Persones com Miquel han fet que els llaços populars siguen més estrets. Fa poc el véiem com un veí més. Ara, amb més raó, el veiem com “el veí”, la persona estimada i càlida que sempre s’interessava per qualsevol detall i qualsevol nimietat la convertia un tema de conversa sucosa. El que Miquel ha deixat a la Granja és impagable.
Esta pèrdua irreparable, però, no suposa un punt final en la memòria col•lectiva que ell havia conreat, ans ben al contrari, un punt i seguit: sempre restarà en les nostres ments i en les nostres imatges grangeres, patrimoni que ell mateix havia transformat en art en el seu blog dedicat a la Granja(http://granjadelacostera.jimdo.com/).
La Universitat Politècnica de València fa escassament una setmana que li concedia la “medalla de Sant Carles de la Facultat de Belles Arts”, tal com infomava Levante-EMV i Las Provincias. Ara l’Ajuntament de la Granja de la Costera hauria de concedir-li la medalla a títol pòstum i que el nom de Miquel Guillem figurara en els annals de la història del nostre poble. Un poble que, com ja sap quasi tothom, ha complit enguany els seus primers 400 anys després que en 1611 se li va atorgar la carta de repoblament.
En pau descanses, Miquel Guillem.
Notícia relacionada
ENTREVISTA A MIQUEL GUILLEM (TV Universitat Politècnica de València)
ENTREVISTA D’ANNA VILA A MG AMB MOTIU D’UNA EXPOSICIÓ DE 14 ARTISTES A LA GRANJA:
http://youtu.be/-wQ6mzyAgys (VÍDEO TORT)
ENTREVISTA A TV-UPV AMB MOTIU D’UN MÀSTER D’ANIMACIÓ DIRIGIT PER MG
PRESENTACIÓ LLIBRE SOBRE L'ESGLÉSIA DE LA GRANJA (26-6-2011)
MIQUEL GUILLEM EXPLICA LA PORTADA DEL LLIBRE SOBRE L’ESGLÉSIA DE LA GRANJA:
Gravació de totes les intervencions
ÀUDIO DE LA INTERVENCIÓ DE MG DURANT LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE DE J. L. CEBRIÁN SOBRE L’ESGLÉSIA DE LA GRANJA
REPORTATGE SENCER SOBRE EL LLIBRE DE L’ESGLÉSIA
sábado, 10 de diciembre de 2011
Pareix la Granja, però no ho és; on està?


lunes, 5 de diciembre de 2011
Un granger per Canal 9

D'esq. a dta.: J. López Jaraba (dir. gral. RTVV), Vicent Gª. Perales (UCH-CEU), Elías Durán (degà), Ramon Ferrer (president AVL), Anunciación Ramírez (vicedegana)
++++
Ací, la vicedegana de Periodisme UCH CEU, Anunciación Ramírez, cita la Granja de la Costera:
============================
lunes, 14 de noviembre de 2011
EL QUART GRANGER DOCTOR
El concejal Joan García, cum laude por unanimidad por una investigación
11.11.11 - 00:34 -
REDACCIÓN. |
Joan García Perales, concejal de Aigua en el Ayuntamiento de Montserrat, consiguió la máxima calificación, cum laude por unanimidad, al participar, junto a un grupo de investigadores valencianos y de Castilla la Mancha en un exhaustivo estudio sobre el modo en que las actitudes paternas a la hora de castigar o premiar influyen sobre los comportamientos de los adolescentes.

sábado, 12 de noviembre de 2011
Ràdio SER (Xàtiva), presente LEMAV, 11-11-11
Notícia LEMAV "El Rotativo" (CEU)
En la pàgina 18 del periòdic El Rotativo (de la Univesitat CEU Cardenal Herrera), es pot llegir una notícia i un destacat referit al Llibre d'estil per als mitjans audiovisuals en valencià (LEMAV).

viernes, 28 de octubre de 2011
L'INFORMADOR cita la Granja
viernes, 21 de octubre de 2011
LEMAV, vídeo de la presentació en LevanteTV

LevanteTV va traure la notícia de la presentació del LEMAV el mateix dia (6-10-11).
LEMAV, vídeo de la presentació en la web de l'AVL
martes, 18 de octubre de 2011
Es fan ressò de la tesi d'un granger (que no xativí)...

2) PORTALDEXATIVA.ES:
L’afecte en l’adolescència educa millor que el castic
13 octubre, 2011
3) El blog personal del periodista xativí de la SER, Félix Lluch:
Tesis doctoral de un setabense. Después de una investigación con más de mil adolescentes de varios institutos de la Comunitat Valenciana, la tesis doctoral del setabense Joan García Perales concluye que los modelos educacionales basados en la implicación y la afectividad dan mejores resultados en socialización. El trabajo desmonta el argumento de que el modelo autoritario de los padres a la hora de educar los hijos es mejor, puesto que los adolescentes de la investigación que fueron educados con un modelo indulgente (con implicación afectiva, control más laxo y una mayor permisividad) tienen mejores actitudes sociales, son menos consumidores de sustancias tóxicas y obtienen mejores notas en los estudios. La tesis de doctorado se presentó en la Universidad de Castilla-La Mancha el pasado día 5 de octubre en Cuenca. El tribunal elogió este trabajo, que marca unas pautas para futuras investigaciones. La tesis ha sido calificada con un “Excelente cum laude por unanimidad”.
També del LEMAV, al blog de Félix Lluch:
Y de un setabense a un vecino de la Granja de la Costera. El pasado día 6 se presentó el libro de estilo de los medios audiovisuales del que es coautor Vicent García Perales. El acto estuvo a cargo de la consellera de Cultura, Lola Johnson, del director general de RTVV, José López Jaraba, y de la presidenta de la “Académia Valenciana de la Llengua”, Ascensió Figueres.
jueves, 13 de octubre de 2011
LEMAV a Ràdio 9
viernes, 7 de octubre de 2011
La Granja de la Costera ja té quatre doctors
Vicent Ferran Garcia / Joan Rafael Garcia Perales (Xàtiva, 1968) ha defensat la tesi doctoral a Conca el passat dijous 5 d’octubre, un estudi psicològic sobre l’educació familiar de pares a fills adolescents. Amb el títol “Estilos de socialización familiar: Influencia sobre el ajuste psicosocial en los adolescentes”, la Universidad de Castilla-La Mancha ha sigut l’escenari d’este acte emotiu i familiar. L’estudi està codirigit pels professors Dra. Isabel Martínez Sánchez, Dr. Santiago Yubero Jiménez i Dr. José Fernando García Pérez.
El tribunal va elogiar este treball, que marca unes pautes per a futures investigacions. “El doctorand té tantes carreres com directors de tesi”, segons va declarar el president, tot glorificant la llarga formació de J. Garcia Perales. Algú, fins i tot, li retreia que això que presentava no era una tesi sinó quatre tesis alhora.
El doctorand, amb el tribunal i els directors de tesi
D’esq. a dta.: Dr. Joan R. Garcia Perales (dret), Dra. Dolores Grau (vicedegana de la Fac. de Psicologia de la UCV), Dr. Sergio Murgui (UV), Dr. Ángel García (presidente tribunal), Dr. Francisco Gallego (degà de la Fac. de Psicologia de la UCV), Raúl Navarro (secretario, UCM).
Portada de la tesi doctoral