jueves, 30 de junio de 2011
Quan falta una setmana, la SER
miércoles, 29 de junio de 2011
Presentació del llibre de l'església de la Granja (LEVANTE-EMV)
Presentació del llibre sobre l'església de la Granja (NOTÍCIA PUBLICADA EN DIARIS DIGITALS)

http://portaldexativa.es/la-granja-presenta-el-seu-primer-llibre-monografic-de-la-historia/
http://www.lacomarcadiaadia.com/La-Granja-presenta-el-seu-primer
La Granja presenta el seu primer llibre monogràfic de la història
L’obra tracta sobre l’església del poble i forma part dels actes de celebració dels 400 anys de la Carta Pobla
VICENT Gª. PERALES.- La Granja organitza la presentació del que és el seu primer llibre que tracta exclusivament del poble en un acte que s’inscriu en el IV Centenari de la Carta Pobla d’esta localitat de la Costera. Al local de la Música "Juan García Marín" es van donar cita l’autor, Josep Lluís Cebrián Molina, l’editor i maquetador, Miquel Mollà, i el dissenyador de la portada, Miquel Guillem, moderats per Teresa Penadés, regidora de Cultura de l’Ajuntament.
Tot i ser un dia de diumenge, la gran quantitat de públic assistent va poder gaudir de les explicacions dels participants, a banda de la projecció d’un vídeo de Cebrián en què recreava les fotografies que recull el llibre. Pròximament també eixirà un segon llibre a càrrec d’investigadors locals, dedicat a la història, la demografia i la cultura popular de la Granja.
El llibre L’església de Sant Francesc de la Granja de la Costera és obra del xativí Josep Lluís Cebrián Molina, un autor que compta amb una llarga trajectòria en publicacions locals d’esta i d’altres comarques valencianes. Cebrián va destacar que la publicació "és com una primera pedra d’una paret que anirem construint tots, que serà al final la història de la Granja". Així mateix, el format no és el tradicional que trobem en publicacions d’estes característiques, sinó que té unes dimensions més xicotetes i un aire més modern.
D’altra banda, Miquel Guillem, professor de Belles Arts, va destacar la visió privilegiada que té des de sa casa, des d’on es pot contemplar el penell que corona la torre-campanar de l’església de la Granja. I és que davant l’encàrrec de fer la portada del llibre, Guillem va pensar que era el penell el que millor simbolitzava el temple parroquial. La coberta, en negatiu, correspon exatament a "la imatge del penell amb el sant Francesc de ferro, però també amb els pardalets que el visiten".
Finalment, Miquel Mollà, artista del poble, va comentar la tècnica de maquetació d’una obra que necessitava un diàleg entre imatges i text. Segons Mollà, "la composició consistia a unir les fotografies al text de tal manera que tot s’entenguera perfectament". A més, amb el format i el color negre de les tapes del llibre, Mollà "pretenia donar la sensació que allò era un missal, que solen tindre les tapes fosques".
L’acte va concloure amb les paraules d’agraïment de la regidora de Cultura: "A poc a poc estem aconseguint que este poble siga més conegut". Penadés va destacar l’orgull de vore l’ambient d’estiu que es respira al poble i l’ambient de vore tant de públic. "Són hores que abellix més estar al chiringuito de la piscina, però heu fet l’esforç d’estar ací i s’agraïx", comentava la regidora, qui finalment va fer referència als llocs d’Internet de Miquel Mollà, Miquel Guillem i Vicent Gª. Perales, on es podria consultar informació del poble i també de les properes activitats, una de les quals serà la del pròxim dimecres 6 de juliol, dia exacte de la firma del document de la Carta Pobla de la Granja, un dia en què hi ha prevists actes lúdics i actes religiosos.
lunes, 27 de junio de 2011
Presentació del llibre de l'església de la Granja (APUNTS)
Idees soltes...
Teresa Penadés:
Agraïments.
"Miquel va transmetre la idea que li vam donar, mitjançant el penell de l'església, que recordem que fa fer Guillermo"
Josep Lluís Cebrián
"És com una primera pedra d'una paret que anirem construint tots que serà al final la història de la Granja"
"El Miquel de la coberta, el Miquel de la maquetació"
El primer llibre que es publica sobre la Granja: se situa a un primer nivell, perquè li dóna un aire modern (els llibres tradicionals sobre història local no tenen este format).
Les mares ens deien que no passàrem del carrer de la Reina. Però passaves un poquet, un poquet... i arribaves a la Granja, on hi havia una fonteta on bevíem, després d'arribar-hi en bicicleta en estiu.
És un llibret molt fàcil de llegir, curt i amb fotografies que acompanyen el text.
Miquel Guillem
Encàrrec molt concret per a la coberta d'un llibre sobre l'església.
Vam vore molts formats de tamany i d'edició.
"La imatge del penell amb el sant Francesc de ferro, però també amb els pardalets que el visiten".
Sempre té visita, mai està a soles. És una imatge que podria simbolitzar o representar l'església.
La tau, la T..., he aprés moltes coses, una mescla.
Vaig partir d'una fotografia meua. Amb una tècnica informàtica la vaig poder dissenyar a partir de la silueta. Ho vam maquetar en negatiu.
Miquel Mollà
Normalment el maquetador no assistix a les presentacions de llibres, però ací estem...
Des de desembre de 2009 tenim el llibre, però tot costa molt.
Encàrrec.
Es fa una espècie de pel·lícula i després passa al disseny.
Avanços: imatge i text ixen integrats.
La coberta està en Freehand. L'interior, en Quarkexpress.
Era un llibre que tenia moltes imatges i imatges que donaven a entendre del que s'estava parlant. Imatges bones, perquè Miquel fa bones fotos. Però per a l'edició calia reduir la qualitat de les fotografies.
O siga, la composició era unir les fotografies al text de tal manera que s'entenguera perfectament.
Primerament vam pensar de fer la coberta amb fons blanc i el penell negre, però finalment jo el vaig canviar per a donar-li l'aspecte d'un missal, perquè tinguera eixe color negre i fosc que solen tindre els missals, amb tapes fosques.
Teresa Penadés
Repartirem un llibre per família.
Agraïments.
"A poquet a poquet estem aconseguint que este poble siga més conegut".
Estic orgullosa en un dia com hui, per l'ambient que tenim, un ambient d'estiu. La gent s'adona que la Granja val la pena.
Ara són hores que abellix més estar al xiringuito, però heu fet l'esforç d'estar ací i s'agraïx.
Repàs per tot el que hi ha: blog de Miquel Guillem (...), de Miquel Mollà i de Vicent Gª. Perales (...).
Avanç. Celebració religiosa per al 6/7/2011 i diverses activitats.
La Granja busca els orígens 65 milions d'anys en el temps

Diuen que els dinosaures van fundar el poble fa milions d'anys, 400 i alguns zeros més
Un grup d'escolars, pares i mares d'alumnes de la Granja de la Costera ha viatjat el passat cap de setmana al parc temàtic Dinópolis, a Terol. L'acte ha estat organitzat per l'AMPA i segons la presidenta, Patricia Tomás, "hem tingut la sort de fer poble amb este viatge de germanor".
I és que, fent coincidir els 400 anys d'història del poble, el grup d'investigadors de la Granja s'ha posat en marxa per endevinar quin tipus d'animals degueren poblar esta localitat no solament fa quatre segles, sinó fa més de seixanta-cinc milions d'anys, a finals del Cretaci, que és, segons diuen, quan van desaparéixer els dinosaures de la faç de la Terra.
A les huit del matí una cinquantena de grangers i grangeres es van donar cita a l'avinguda, on els esperava l'autobús. Després d'uns minuts organitzant la posada de maletes i de la pujada a l'autocar, van emprendre rumb a Terol, on els esperava l'aventura de trobar-se amb els antics pobladors, mascles i femelles, de la Granja de la Costera.
Durant el viatge, els més agosarats van tindre la brillant idea d'organitzar una gravació d'un lip dub, que és el que ara més es porta. I és que els aires de modernor del poble no s'aturen només en el llibret eclesial que acaben de presentar, sinó més prompte volen penetrar també en l'ús de les tecnologies en esta localitat de poc més de tres-centes persones. El corredor de l'autobús va ser el lloc triat per a la gravació. La coreografia..., ja la voreu quan pertoque.
Arribats a Terol, tot era buscar per on entrar al Dinópolis. Ja a dins, tot era pegar a fugir a vore qui trobava el dinosaure més antic i que més ressemblança tinguera amb algun granger. I va ser el T-REX el guanyador. Perquè és el devorador, el carnívor. Els altres, els del coll alt, són els herbívors, segons els van explicar.
Tot el viatge un èxit, fins i tot el dinar (de 6-8-12 euros): actuacions de teatre, vídeos, cinema en 3D, simulador de rescat de dinosaures en 4D, passejos, atraccions de fira, fontetes, preus desorbitats i... algun ensurt amb ambulància i tot.
Però finalment tot va eixir molt bé i els grangers i grangeres guardaran un molt bon records dels avantpassats que convivien en estes terres costerudes. Esperem que la celebració d'estos 400 anys de carteta pobleta queden igualment en la memòria de tothom.
Si voleu descarregar-vos algunes fotografies del viatge, podeu fer-ho ací.
domingo, 26 de junio de 2011
La Nit del Ros i el Pàdel
miércoles, 22 de junio de 2011
Guisao de Setmana Santa i Cocolets d'Anou








'Papers de la Costera' dedica un apartat a la Carta Pobla de la Granja, obra de la grangera Emília Mollà
Font: http://ximocorts.blogspot.com/2011/06/dedicat-lexpulsio-dels-moriscos.html


En el minut 02:10 se cita el nostre poble: L'apartat 'Fonts i Documentació' se centra en la repoblació després de l'expusió I LA CARTA POBLA DE LA GRANJA DE LA COSTERA.
martes, 21 de junio de 2011
Fotografies de la visita guiada a l'església de la Granja (3-6-2011)



Presentació del llibre sobre l'església de la Granja
Actes prevists per a celebrar el 4 segles
Es jubila don Salvador, el mestre de l'escola de la Granja

lunes, 20 de junio de 2011
La Granja organitza les primeres competicions comarcals de 24h de pàdel
http://dl.dropbox.com/u/29371041/padel_granja_24H.rar
La Granja organitza les primeres 24H de pàdel de la Costera
La Granja de la Costera ha sigut l’escenari de les primeres 24 hores de pàdel que s’organitzen a la comarca. La trobada, celebrada el passat cap de setmana, el divendres 17 i el dissabte 18 de juny, ha comptat amb la inscripció de 24 parelles de joc, que van començar el divendres a les 20h i només van descansar dissabte al ple migdia per causes òbvies de les altes temperatures.
La majoria dels inscrits han estat grangers i grangeres que des de 2009 disposen de la instal·lació de pàdel en esta xicoteta localitat. L’esdeveniment s’inclou en la llarga llista d’activitats que el poble prepara amb motiu dels IV Segles de la Carta Pobla (1611-2011).
La competició acabava la matinada de dissabte a diumenge, amb la final entre dos grans parelles de jugadors. D’una banda Javier Sarrión Aparicio i Carlos Gonzálbez Aguilar, oriünds de la veïna localitat d’Anna; de l’altra banda, els xativins Javier Guaita Delgado i Carlos Corberán Tormo. El nivell de joc i de competició va ser molt destacat per la gran qualitat, però finalment es van fer amb el trofeu els anners Javier i Carlos.
La nit del divendres va ser especialment accidentada a causa d’una plaga de “formigues voladores” que va envair el poble, de tal manera que van haver de tancar els focus de la pista durant uns minuts per tal que els insectes es desplaçaren a uns altres plafons lluminosos de les instal·lacions esportives. “Estaves pegant-li a la raqueta i en una respiració t’engolies un grapat de formigues d’estes”, segons comenta Javi Garcia, un dels participants i també un dels jutges de línia.
L’alcalde de la Granja de la Costera, Carlos Garrido, destacava la importància d’este tipus d’esdeveniment i mostrava així l’orgull del poble per haver estat el primer organitzador de les 24H de pàdel de la comarca. “No podem deixar de treballar per un poble que mereix estar en el mapa i des d’ací convidem totes les persones que vulguen perquè s’acosten a conéixer-nos”, declara Garrido. De fet, un poble tan menut com la Granja de la Costera comptava ja amb l’antecedent de ser el primer municipi que organitzava les 24H de Futbet, l’any 1983. En 2008, la Granja celebrava també els 25 anys d’esta efemèride.
La Granja de la Costera té una llarga tradició esportiva, com demostra el fet que fa anys els jóvens van reclamar la construcció d’un frontenis al poble, perquè sovint havien d’acudir a pobles veïns com Cerdà o Rotglà per practicar este esport. I ara, tot apunta que la nova moda és el pàdel. En els darrers anys, la Granja ha millorat les instal·lacions esportives i també la piscina municipal, a la qual acudix personal de tota la comarca, inclús a l’escola d’estiu que organitza la regidoria de cultura que regenta Teresa Penadés.
jueves, 9 de junio de 2011
Descarregueu totes les gravacions de la SER sobre la Granja
martes, 7 de junio de 2011
Llibre i visita guiada a l'església de la Granja

sábado, 4 de junio de 2011
El granger Josep Daniel Climent arrasa al Club Diario Levante
- A) TOTES LES FOTOGRAFIES DE L'ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE
- B) LA GRAVACIÓ DE LES INTERVENCIONS SENCERES DE Verònica Cantó (secretària de l'AVL), Enric Valor (fill d'Enric Valor) i Josep Daniel Climent (autor del llibre).

jueves, 2 de junio de 2011
Visita guiada al temple parroquial de la Granja
Continuant la tasca de difusió de la granja de la Costera el proper divendres dia 3 de juny a les 10 del matí hi haurà una visita guiada a l'església de Sant Francesc d'Assís a càrrec de Josep Lluís Cebrián Molina. Esperem la vostra assistència. En acabar hi haurà café i un dolcet del forn de Fina.
Atentament.
Teresa Penadés.