CARTA POBLA DE LA GRANJA --- 6 de juliol de 1611

CARTA POBLA DE LA GRANJA   ---   6 de juliol de 1611

domingo, 7 de octubre de 2012

25 ANYS: Imposició de corbatí a la bandera de la S.M. Santa Cecília de la Granja

La Societat Musical de la Granja de la Costera ha complit les Noces de Plata. Han sigut 25 anys al servici del poble, per al poble i amb el poble. Per això, l'Ajuntament de la Granja ha volgut retre-li homenatge amb la imposició d'un corbatí a la bandera de l'agrupació.

I ha sigut en el marc de la festa a la Divina Aurora, el passat 6 d'octubre de 2012, abans de la processó tradicional.

Jo mateix vaig dirigir unes paraules i pense que, per donar-ne testimoni, les he volgut representar en el blog.ACTE D'EXALTACIÓ DE LA BANDA DE MÚSICA DE LA GRANJA DE LA COSTERA PEL 25 ANIVERSARI DE LA SEUA FUNDACIÓ

6 d'octubre de 2012, Ofrena de Flors a la Divina Aurora.

Vicent F. Garcia Perales

  
Autoritats, president de la Societat Santa Cecília de la Granja de la Costera, músics, veïns, veïnes, molt bona vesprada.
 Que un poble tan xicotet com el nostre tinga una banda de música des de fa TRES dècades aproximadament, això no té preu. Desconec la quantitat exacta de persones que formen la Societat Musical "Sant Cecília" de la Granja de la Costera; també desconec quants educandos té l'escola de música. Desconec igualment quin va ser el primer concert que va realitzar esta societat. No tinc ni idea de quants concerts ens ha oferit, ací en l'església, en els locals de l'Ajuntament i en els carrers o la plaça del poble...
 Però el que sí que sé, i conec de primera mà i en primera persona, és un grup de jóvens i no tan jóvens que es va embarcar en l'aventura d'aprendre, de fer música i tirar avant una agrupació motivada per la festa, per l'alegria, per una il·lusió d'aquelles que ens espenta a fer coses noves. D'ells és realment el mèrit!
 I com no podria ser d'una altra manera, el cor de la banda de la Granja està segrestat per una persona, qui ha estat vertadera ànima mater de l'associació i sense la qual no estaríem ara parlant de 25 anys oficials d'història de la banda. Com tots podeu imaginar parle de José Gil. Ell ha sigut l'únic president de banda que han tingut mai el poble de la Granja.
 Fa poc jo mateix escrivia en el periòdic allò de l'efemèride dels 25 anys de la banda de música nostrada, alertat per Carlos l'alcalde. I és que un dijous 30 de juliol de 1987 a poqueta nit es van reunir set persones per crear la primera Junta Directiva oficial. Este és, al meu entendre, el punt de partida dels 25 anys. De fet, el mes anterior, el juny de 1987, el ple de l'Ajuntament va acordar comprar la bandera de música. En un acte que tingué lloc ací a l'església, la bandera va ser batejada. Hem de dir que els padrins de bandera van ser José Aznar i Matilde Sanz.
 Sense llevar-li protagonisme al grup que va formar el Tio Pepín i aquella primera Junta Directiva, vull afegir una cosa: la meua vivència personal d'aquells anys 80 quan un home de Vallada, Juan Niembro, va vindre a l'escola de la Granja va parlar amb Don Miguel perquè volia formar un grup de xiquets i xiquetes que tocàrem la flauta i que cantàvem. I així ho va aconseguir.
 Bonica és l'anècdota de recordar a Doña Teresa, la mestra d'aleshores, que va apostar per estos xiquets i fins i tot un dissabte de matí ens va acompanyar ací a la Granja el seu fill, el que hui és el famós tenor xativí Ignacio Giner. Este és el brot real de la banda de música del poble, no em cansaré de dir-ho.
 I dic açò perquè després d'alguns comentaris que m'han fet al poble, no podia deixar d'investigar-ho i efectivament, cal donar mèrit també a la corporació municiapal dels anys 80, encapçalada per José Aznar, qui va gestionar la compra d'instruments nous per als xiquets que volien tocar en la Banda Municipal, de tal manera que el mateix alcalde, José Aznar, i Vicente Ramón Climent van fer un viatge a València per demanar pressupost per a comprar 4 instruments, segons consta en les actes del ple del 6 de novembre de 1984.
 No és el moment de remoure més història antiga, sinó de mirar què s'està fent i què es farà. La banda de música és tan necessària en un poble com ho és la mateixa festa. La Granja té de fa anys un grup de persones que ha recorregut carrer amunt i carrer avall el poble, tocant i aportant el bo i millor del seu aprenentatge, uns per diversió, altres per devoció, altres per afició, altres per professió... però sempre sense deixar de costat l'horitzó que un dia els va espentar a prendre este camí: tot pel poble, amb el poble i per al poble. Fins i tot van organitzar el Festival Comarcal de Bandes de Música de l'any 2004, per on van desfilar pels carrers de la Granja la vintena de bandes de la Costera.
 Permeteu-me abans d'acabar que vos llance este elogi en "parlar granger", en la llengua dels vostres avantpassats, una llengua musicada. A vore si l'enteneu:

Armeu garull i que no vos allobisca ningú. Embotineu, empapusseu-nos de música. Que el dia de demà la banda estiga feta un gànguil. No tingueu por i que la burra no s'esplatxe. Tinc quimera que tindreu llarga vida sense tropells o disgusts. Tant si jugueu a capatxinxes torrades, a peu-regató, a la Treixuga-Maixonetes o arrastreu els panderos, planteu vetla i dugueu la cara ben alta i dugueu també el nom de la Granja per tos los puestos. No acabeu martafallats, sinó ben purs i mòlts. Mengeu fort, cagueu fort i no tingueu port de la mort, si cal menjar susserdo, avant!, si cal fer "ferret, ferret, manyà, manyà", avant! Quan vos enganyen i vos envien a per un "metro llarg" o a per l'endreçaora, no patiu si vos feu repelons als genolls quan plou mull-mull mull-mull i caeu a terra, damunt del gatxull i el fanguero, perquè ho tindreu ben pagat per la música.

Moltes gràcies a tots els músics i, des d'ací, els millors desitjos per a un futur que pinta molt bé. La bandera ha complit 25 anys. La corporació municipal presidida per Carlos Garrido ha volgut fer entrega d'un corbatí nou en commemoració de l'aniversari. Que el poble de la Granja se senta desvanida i que sone este corbatí de la bandera com ho ha fet la Societat Musical "Santa Cecília" i que els actes commemoratius dels vostres primers 25 anys siguen tot un èxit!
 Per molts anys, ¡¡¡visca la banda de música de la Granja de la Costera!!!


No hay comentarios:

Publicar un comentario