CARTA POBLA DE LA GRANJA --- 6 de juliol de 1611

CARTA POBLA DE LA GRANJA   ---   6 de juliol de 1611

jueves, 19 de julio de 2012

Conferència a Enguera (VicentGP i l'ALPI)Ahir, com vaig avançar, vaig tindre la satisfacció de passar la vesprada a Énguera (o Engra, com escrivia Gulsoy), un poble que unix sentiments, alegries i arrels. No ho dic de bades, perquè la meua família prove d'allí: la Reina era de la Granja i es va casar amb Manuel el Sombrerero, que era d'Énguera.

A saber com parlaven entre els dos!!! El ben cert és que l'enguerí, el dialecte local, "la parla enguerina", és molt més que una peculiaritat o una manera de ser del poble. Anit ho vaig descobrir.

Matías Aparicio Simón (autor de Palabras enguerinas) amb Vicent Gª Perales. Enguera, 18/7/2012


Vaig arribar a les 18.30 i vaig assistir a la presentació del magnífic llibre de Matías Aparicio Simón Palabras de Enguera, publicat per l'Associación La Sierra CV, una institució presidida per José Cerdá, gran persona i millor dialogador.

Escolta ací la presentació del llibre Palabras enguerinas, a càrrec de Matías Aparicio.

Després de la presentació d'este llibre i haver-ne fet coneixença de l'autor, vaig dur a terme la conferència "Fonètica i lèxic enguerins. L'ALPI i la Canal de Navarrés". Després d'una magnífica presentació a càrrec de Pepe Cerdá, em vaig llançar a parlar als enguerins, en valencià, sobre els viatges de Sanchis Guarner i F. de B. Moll en setembre de 1935 a Énguera, aprofitant la seua estada als pobles veïns de Moixent i Llanera de Ranes per a les enquestes "oficials" de l'ALPI.I vaig ser molt ben acollit. Al final, una persona de Quesa em va apuntar que recorda que de ben menut va vindre al seu poble un home del Canadà, estrager, i anava fent preguntes a persones majors. Es tractava de Josep Gulsoy, canadenc nascut a Turquia en 1925 i que es va encarregar d'estudiar els parlars de la Canal de Navarrés. Bona i feliça anècdota que, tal com li vaig respondre, és digna d'escriure i que passe a la història com a un record del pas del Gulsoy per estes terres.

De fet, Joseph Gulsoy, amb 87 anys, encara té ganes d'acabar l'estudi que un dia va começar. Almenys, algú hauria d'encarregar-se de demanar-li les gravacions magnetofòniques que va fer als anys 60 i la recol·lecció d'un vocabulari enguerí que Jaime Barberán (amic i alcalde) li va donar i que no sabem on para.

Este va ser el Power Point de la meua intervenció:

Enguera_ALPI_ppt

No hay comentarios:

Publicar un comentario