CARTA POBLA DE LA GRANJA --- 6 de juliol de 1611

CARTA POBLA DE LA GRANJA  ---  6 de juliol de 1611

martes, 7 de junio de 2011

Llibre i visita guiada a l'església de la Granja


El divendres passat, dia 3 de juny de 2011, la Granja va ser l'escenari d'una visita guiada pel temple parroquial, a càrrec de Josep Lluís Cebrian, autor del llibre que acaba de publicar l'Ajuntament de la localitat.

La televisió comarcal se'n va fer ressò amb esta notícia, on sobta que no s'haja citat l'event com un acte més de la celebració que duem avant amb motiu dels 400 anys de la carta pobla (1611-2011), data que culminarà el proper dia 6 de juliol, dia exacte de l'efemèride, tot i que des de l'Ajuntament s'apunta que les celebracions es reservaran per al cap de setmana següent.Per destacar del reportatge televisiu:
- L'església de la Granja és d'estructura coríntia i data de 1841 aproximadament.
- El temple destaca d'entre totes les esglésies de la comarca perquè té la façana de pedra (no es diu, però, la història d'estes pedres, que diuen que provenen del castell de Montesa després del fort terratrémol de fa uns segles).
- A més, destaca perquè és un temple molt gran per a la quantitat de cases que hi havia al poble (unes 80).
- Cebrian destaca tres retaules:
1) el de Jesús Xiquet, que antigament estava dedicat a Sant Antoni, segons consta en el dietari personal d'un capellà d'Énguera que va estar a la Granja;
2) el de l'Aurora (el més castigat arran la guerra espanyola);
3) el que hui és de Sant Antoni, però que en l'antigor estava dedicat a Sant Vicent Ferrer (segons el capellà enguerí).

L'editor del llibre i maquetador és el granger Miquel Mollà, destacat artista i professor. D'entre els magnífics treballs, destaquem la biografia de Pep Gimeno "Botifarra", que ha publicat recentment el xativí Antoni Martínez i que ha maqueta Miquel Mollà.

Pròximament Miquel Mollà editarà també el llibre del Centenari dels 400 Anys de la Carta Pobla, que esperem que siga en poques setmanes, tal com hem anunciat en este blog i tal com va fer l'alcalde de la localitat, Carlos Garrido, en una entrevista a la SER.

El dissenyador de la portada és un veí recent de la Granja, Miquel Guillem, professor i dissenyador gràfic. Ha aprofitat els motius del penell que hi ha a dalt del campanar de la Granja.


Patricia Tomás, membre de l'AMPA de la Granja, entitat col·laboradora amb la Regidoria de Cultura (organitzadora de l'acte) de l'Ajuntament de la Granja de la Costera
Veïnes de la Granja, a dalt del campanarData putativa de la Promesa al Pare Sant Francesc. Actualment s'ha corregit a 1890.
Miquel Mollà, dissenyador i editor del llibreMiquel Guillem, dissenyador de la portada del llibre
Josep Lluís Cebrian, autor del llibre sobre l'església de la GranjaJosep Lluís Cebrian, al retaule de Jesús Xiquet (abans, Sant Antoni del Porquet)Josep Lluís Cebrian, al retaule de la Divina Aurora


2 comentarios:

 1. Gràcies per la crònica Vicent i especialment, per donar a conèixer tants aspectes de la Granja de la Costera des del teu bloc, fent universal el vostre poble.

  Una abraçada:

  Josep Lluís Cebrián
  http://www.uv.es/artipatrimoni

  ResponderEliminar
 2. Moltíssimes gràcies a tu, Josep Lluís, per seguir el blog i també per les teues aportacions al poble.
  Vicent.

  ResponderEliminar