http://portaldexativa.es/la-granja-presenta-el-seu-primer-llibre-monografic-de-la-historia/
http://www.lacomarcadiaadia.com/La-Granja-presenta-el-seu-primer
La Granja presenta el seu primer llibre monogràfic de la història
L’obra tracta sobre l’església del poble i forma part dels actes de celebració dels 400 anys de la Carta Pobla
VICENT Gª. PERALES.- La Granja organitza la presentació del que és el seu primer llibre que tracta exclusivament del poble en un acte que s’inscriu en el IV Centenari de la Carta Pobla d’esta localitat de la Costera. Al local de la Música "Juan García Marín" es van donar cita l’autor, Josep Lluís Cebrián Molina, l’editor i maquetador, Miquel Mollà, i el dissenyador de la portada, Miquel Guillem, moderats per Teresa Penadés, regidora de Cultura de l’Ajuntament.
Tot i ser un dia de diumenge, la gran quantitat de públic assistent va poder gaudir de les explicacions dels participants, a banda de la projecció d’un vídeo de Cebrián en què recreava les fotografies que recull el llibre. Pròximament també eixirà un segon llibre a càrrec d’investigadors locals, dedicat a la història, la demografia i la cultura popular de la Granja.
El llibre L’església de Sant Francesc de la Granja de la Costera és obra del xativí Josep Lluís Cebrián Molina, un autor que compta amb una llarga trajectòria en publicacions locals d’esta i d’altres comarques valencianes. Cebrián va destacar que la publicació "és com una primera pedra d’una paret que anirem construint tots, que serà al final la història de la Granja". Així mateix, el format no és el tradicional que trobem en publicacions d’estes característiques, sinó que té unes dimensions més xicotetes i un aire més modern.
D’altra banda, Miquel Guillem, professor de Belles Arts, va destacar la visió privilegiada que té des de sa casa, des d’on es pot contemplar el penell que corona la torre-campanar de l’església de la Granja. I és que davant l’encàrrec de fer la portada del llibre, Guillem va pensar que era el penell el que millor simbolitzava el temple parroquial. La coberta, en negatiu, correspon exatament a "la imatge del penell amb el sant Francesc de ferro, però també amb els pardalets que el visiten".
Finalment, Miquel Mollà, artista del poble, va comentar la tècnica de maquetació d’una obra que necessitava un diàleg entre imatges i text. Segons Mollà, "la composició consistia a unir les fotografies al text de tal manera que tot s’entenguera perfectament". A més, amb el format i el color negre de les tapes del llibre, Mollà "pretenia donar la sensació que allò era un missal, que solen tindre les tapes fosques".
L’acte va concloure amb les paraules d’agraïment de la regidora de Cultura: "A poc a poc estem aconseguint que este poble siga més conegut". Penadés va destacar l’orgull de vore l’ambient d’estiu que es respira al poble i l’ambient de vore tant de públic. "Són hores que abellix més estar al chiringuito de la piscina, però heu fet l’esforç d’estar ací i s’agraïx", comentava la regidora, qui finalment va fer referència als llocs d’Internet de Miquel Mollà, Miquel Guillem i Vicent Gª. Perales, on es podria consultar informació del poble i també de les properes activitats, una de les quals serà la del pròxim dimecres 6 de juliol, dia exacte de la firma del document de la Carta Pobla de la Granja, un dia en què hi ha prevists actes lúdics i actes religiosos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario